Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığına bağlı olan konsoloslar günümüzde oldukça önemli kademe işlerde bulunuyorlar. Konsolos nasıl olunur? Bu yazıda sizlere konsolos olmak ile ilgili bilgileri paylaşacağız.
Konsolos nasıl olunur? Konsolos olmak için kişilerin Dışişleri Bakanlığının yaptığı sınavlara katılmaları gerekiyor. Bakanlık tarafından düzenli olarak yapılan sınavlarla kişiler başarılı olurlarsa konsolos olabiliyorlar. Konsolosluk sınavının başvuru şartları şu şekilde listelenebilir;
- 657 sayılı olan Devlet Memurları Yasasının 48.madde de yer alan genel koşulları taşımak,
- 35 yaşını doldurmamış olmak,
- Lisans düzeyinden bir üniversiteden mezun olmak,
- KPSS sınavından taban puanı geçmek,
Konsolos olmak isteyen bireyler Bakanlığın gerçekleştirmiş olduğu yazılı ve sözlü sınavlarda başarılı olduktan sonra görevlerine başlayabilirler. Konsolos olmak için kişilerin yabancı dil bilgisi de yeterli düzeyde olmalıdır. İngilizce diline hakim olmaları kişilerde aranan başlıca özellikler arasında bulunuyor. Kişiler konsolos olmak için üniversitelerin işletme, iktisat ve uluslararası bölümlerini okumaları gerekiyor.
Konsolos Ne İş Yapar?
Konsolos olan kişiler bağlı oldukları ülkeleri temsil eder. Ülkesi adına toplantılara, organizasyonlara katılır. Temsili oldukları ülkelerin vatandaşlarının evrak işlerini yaparlar. Evlilik, pasaport, doğum, ölüm belgelerinin yürütülmesini gerçekleştirirler. Konsolos görevleri nelerdir? Gerektiği zaman temsil ettiği ülkenin vatandaşlarını askerlik durumlarıyla ilgili bilgilendirirler. Vize, oturum işlemlerini kapsamlı bir şekilde yürüterek temsil edilen ülkenin vatandaşlarına sunarlar. Gerektiği zamanlarda vatandaşlık işleriyle yakından ilgilenirler ve bu süreçte destek olurlar.
Konsolos Olmak İçin Kişilerin Hangi Eğitimler Almaları Gerekiyor?
Konsolos nasıl olunur, hangi eğitimlerin alınması gerekir? Konsolos olmak için kişilerin kapsamlı bir eğitim süzgecinden geçmeleri gerekiyor. Bu eğitimlerin listesi şu şekilde sıralanabilir;
- İktisadi İdari Bilimler Fakültesi,
- Uluslararası ilişkiler,
- Uluslararası politika,
- Uluslararası hukuk,
- Avrupa Birliği ve Türkiye İlişkileri,
- Dış Politika,
Yukarıdaki alanlarda eğitim alan kişiler başarılı bir konsolos olabiliyorlar. Konsoloslar uluslararası arenada aktif düzeyde rol oynarlar. Böylelikle temsil ettikleri ülkenin prestijini ve çıkarlarını korurlar.
Konsolos Maaşları Hangi Düzeylerdedir?
Konsolos ne kadar kazanır? Konsolos maaşları birçok oluşuma bağlı olarak değişkenlik gösterir. Dolayısıyla maaşlar kamu ve özel alanlara göre farklılık gösterebiliyor. Özellikle günümüzde konsolos maaşları özel sektörde farklılık gösterebiliyor. Göreve yeni başlayan bir konsolos ile uzun yıllardır, görevinde olan konsolosların maaşları birbirlerinden tamamıyla farklıdır.
Konsolos Görev ve Sorumlulukları Nelerdir?
Konsolos olmak için neler gerekir, hangi özelliklere sahip olunması gerekilir? Konsoloslar bağlı bulundukları ülkeleri yurt dışı mecralarında temsil eden kişilerdir. Konsoloslar sistematik bir çalışma olanağına sahiptir. Dolayısıyla bağlı bulundukları ülkelerin çıkarları doğrultusunda işlemler yaparlar. Bağlı olduğu ülkenin menfaatini savunmak konsolos çalışanı olan kişilerin en önemli görev sorumlulukları arasında bulunuyor.
Bu mesleği yapacak olan kişilerin sağlam bir psikolojilerinin olması gerekiyor. Mesleki yeterliliğe duygusal yönden sahip olmak son derece önemlidir. Bu yüzden bu mesleği mutlaka disiplinli, eğitimli, diksiyon becerisi, sorumluluk sahibi kişilerin yapması gerekiyor. Konsolos nasıl olunur? Konsolos olmak isteyen kişilerin yoğun tempoda çalışma psikolojisine sahip olmaları son derece önemli bir özelliktir.